Bagaimana Letakkan Backlinks Pada Komen Blogger Anda?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Backlink is gold. Ungkapan tersebut wajib difahami dan dihadam oleh setiap blogger. Backlink sebenarnya adalah salah satu requirement satu-satu blog untuk mendapatkan ranking tertinggi di dunia SEO. Bagaimana backlink berfungsi? Secara bahasa mudahnya, lagi banyak blog atau website anda mempunyai backlink, semakin baguslah SEO blog anda.

Macam mana nak buat backlink dengan mudah? KOMEN. Pada kebiasaannya, ada website atau blog yang telah sedia memasang features ini tetapi banyak juga blog yang belum menyediakkannya seperti blog saya ni hehehe..

Jika anda komen menggunakan ID Google, link blog atau link post terkini anda tidak akan terpapar di bahagian komen tersebut. Tetapi terdapat satu cara mudah untuk membuat backlink di bahagian komen tanpa setting yang kompleks. Ikuti tutorial mudah di bawah:


1. Log In dengan ID Google di bahagian komen



2. Tulis komen anda dan diikuti dengan kod html ini:

Salam :) <a href="http://truskemata.blogspot.com">truskemata anda</a>


a. Tulisan hitam ialah komen anda. 
b. Tulisan merah ialah kod html. 
c. Tulisan biru ialah link blog anda atau link post anda yang terbaru. 
d. Tulisan hijau pula tajuk blog anda atau tajuk post.



3. Hasilnya


Mudah kan? Mula-mula memang leceh sikit sebab kene tulis secara manual. Nanti bila dah biasa InsyaAllah di hujung jari aje. Bayangkanlah jika anda tinggalkan 50 komen dan link di blog, 50 backlink lah yang anda akan dapat.

Oleh itu, anda dijemput untuk tinggalkan backlink anda di bawah menggunakan teknik html di atas dan saya akan lawat kembali InsyaAllah..

Selamat mengomen!! :)

34 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

34 comments:

  1. Replies
    1. Thanks Normi Nieza..hopefully dapat bantu yang lain juge :)

      Delete
  2. Gud input. Leh cuba nanti. Thanks ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem geng..nanti boleh buat backlink free :)

      Delete
  3. info yang bermanfaat buat newbie macam akak... norazhobbies

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun newbie jugak kak..same2 belajar :)

      Delete
  4. Replies
    1. terbaik...nnti boleh la backlink kat mane2 aje ye x?:)

      Delete
  5. setengah blog bila buat mcm tu tak boleh akan dianggap spam dan tak boleh letak link.Pada senarai comment as tu boleh ambil name dan url.kat situ boleh letak url blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye btul tu saudara Yahaya..kemungkinan setting pada bahagian tertentu tidak benarkan html code ditulis..so boleh komen gune teknik yg saudara Yahaya cadangkan tu..terima kasih saudara Yahaya :)

      Delete
  6. juga tolong lihatkan apah ini sudah benar http://alquranterjemah.net

    ReplyDelete
  7. caba lagi koq masih belum bisa ya..

    tes alquranku

    ReplyDelete
  8. juga tolong lihatkan apah ini sudah benar http://alquranterjemah.net

    ReplyDelete
  9. Thanks untuk info. Jemput jenguk blog sy (^^)
    keep fit and sweet

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Terima kasih :)

      _____________________
      Muhamad Azwan Ismail
      60193804268
      Twitter
      Facebook

      Delete
  11. Replies
    1. Semoga bermanfaat :)

      _____________________
      Muhamad Azwan Ismail
      60193804268
      Twitter
      Facebook

      Delete
  12. terbaik lh ,,,TQ for infonya...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum.. thank u 4 d good sharing :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. Terima Kasih Informasinya gan..webnya sungguh bagus sekali. saya terus membayangkan kapan web saya bisa seprti web agan. silahkan kunjungi juga web saya gan :naturallyplusampuh.com

    Agen S Lutena Dan Izumio – Toko Herbal Sumber Sehat Pamulang

    Obat Sakit Mata Rekomendasi Dokter Jepang

    Obat Mata Rekomendasi Dokter Jepang

    Agen Obat Mata


    ReplyDelete

Blog-Blog Lain Yang Menarik