D.I.Y : Bersihkan Kaca Mata Anda



Assalamualaikum......


Jom kite jengah tips ringkas untuk menjaga cermin mata korang supaya lebih tahan lama n bersinar2..... Tips2 ni asas je sebenarnye, senang nak dipraktikkan. So rasenye takde masalah korang nak praktikkan supaya korang takyah la nak bertukar cermin mata selalu... Al-maklumla cermin mata ni mahal kan? Takkan la nak bertukar 6 bulan sekali...? sakit jugak kan?.

Ok... 1st of all (ckp omputeh lak..hehe) aku nak perturunkan kaedah untuk mencuci kanta cermin mata korang....Cuci sendiri pun takpe... Atau kalau korang rajin, korang leh pegi mane2 kedai optikal untuk mendapatkan servis pencucian cermin mata.... Biasanya cuci spek ni free je servisnye.. Kalau malas nak hantar kat kedai, ni ha care2 nye....




1. Alirkan kanta cermin mata korang dengan air (seelok2nya air masak atau air suling atau air bio-aura..hahah...). Jangan lap cermin mata korang sebelum dialirkan dengan air. Takut nanti ade habuk/partikel kat atas lens korang....Silap2 boleh calar lens korang.

2. Semburkan kanta spek korang dengan spray atau bahan kimia khas untuk mencuci kaca mata. Cecair ini ada dijual di kedai optikal (kalau korang regular customer, korang pau je tokey kedai tu sebotol..huhu..)

3. Abis tu korang lap kan kanta spek tu selembut2 nye dengan kain mikrofiber (kain yang korang dapat mase korang beli spek tu...)

4. Lepas lap korang alirkan balik kanta korang tu ngan air n kemudian keringkan kembali dengan kain bersih.

Yepppp.... nampak simple kan.... step2 ni di tulis untuk mengelakkan kerosakan yang tidak di sengajakan semasa proses membersihkan kanta korang. Aku jamin la... kalau korang amalkan seminggu sekali pun da cukup untuk menyebabkan kanta cermin mata korang kelihatan bersinar2 seperti baru.... Serbuk pencuci Daia atau Axion tak diperlukan dalam proses ni yek....huhu....




Tips Tambahan :

1. Jangan letakkan kanta cermin mata korang mengadap permukaan kasar. Selalu letakkan spek korang dalam kedudukan yang betul/ideal

2. Semasa menanggalkan spek, jangan tarik spek korang di sebelah tangkai sahaja. Pegang di kedua2 blah tangkai sebelum menarik spek korang dari muka. Ini untuk mengelakkan cermin mata kesayangan korang bengkok..

3. Selalu simpan spek korang dalam 'casing' kalau korang tak pakai.

4. Jangan simpan spek korang dalam kereta atau berhampiran tempat panas walaupun disimpan dalam 'casing'

5. Jauhkan spek korang dari dicapai oleh kanak2.


Kalau power korang tak naik, kanta kaca mata korang biasenye boleh bertahan sehingga 3 tahun. Kalau korang match kan dengan bingkai yang tahan lasak sperti bingkai titanium, jangka hayat spek korang mungkin boleh bertahan lebih lama....:)


adios.....


'YOUR EYES COMPANION'


2 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

2 comments:

  1. mohon share ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan tuan :)

      _______________________________
      Instagram Puncak Optomobile
      "Dari Universiti, Untuk Masyarakat"

      Delete

Blog-Blog Lain Yang Menarik