Ketumbit : Stye dan Chalazion


Assalamualaikum...

Akhirnya dapat jugak aku meluangkan masa untuk menulis balik dalam blog nih.... Kepada follower2 blog nih aku mintak maaf pasal dah lame x update...huhu... Agak busy akhir2 ni dgn pelbagai program dan urusan yang nak diselesaikan....

Okla... untuk post kali ini aku nak bagi info sket tentang stye dan chalazion. Secara umumnya dua jenis ketumbuhan pada bahagian luar mata ini dipanggil ketumbit. Rasanye ramai antara kita penah kene ketumbit nih. Biasenye ketumbit ni taklah merbahaya (benign) dan tidaklah merebak kebahagian mata yang lain.

Stye adalah ketumbuhan yang berbentuk sperti jerawat yang tumbuh biasenye pada hujung kelopak mata atas atau bawah. Stye ni atau name lain nya hordeolum boleh tumbuh di bahagian luar atau dalam kelopak mata. Biasenye korang takyah la risau sangat kalau mengidap stye ni pasal ketumbuhan ni taklah efek pada penglihatan.

Biasenye sebelum stye betul menampakkan pembesaran, kelopak mata pengidap akan terase mcm membengkak, merah dan sakit. Selepas beberapa lama, benjolan seperti jerawat akan muncul di bhagn hujung kelopak mata yang dijangkiti. Kadang2 disamping bahagian benjolan yang ketara, keseluruhan kelopak mata jugak akan nampak bengkak berbanding mata yang tidak dijangkiti.

Punca : Stye ni terjadi akibat jangkitan dari bakteria staphylococcal yang berada di hidung manusia. Dengan mudah sahaja bakteria ini dapat berpindah ke mata dan menyebabkan ketumbuhan pada kelopak mata jika kita kerap menggosok mata selepas menyentuh hidung kita terutama bahagian hidung yang bermukus...

Rawatan : Biasenye pengidap stye ni akan diberi arahan untuk melakukan 'warm compression' di mana bahagian mata yang terkena jangkitan akan dituam dengan kain yang dicelup dengan air panas. Aplikasikan rawatan ini 2-4 kali sehari sehingga ketumbuhan ini surut. biasenya dalam 2-3 hari je stye ni akan susut dan tinggal bahagian 'mata' sahaja....

Jangan korang pandai2 nak picit n pecahkan stye tu sendiri ye. Stye ni akan lebih lambat sembuh kalau ketumbuhan tu tumbuh belah dalam kelopak mata.. Biasenye ketumbuhan belah dalam akan menyebabkan benjolan yang lebih serius dan kebiasaanye bantuan doktor diperlukan untuk 'memecahkan' stye ni. Kalau korang berulangkali mengidap stye dalam jangkamasa terdekat, biasenye korang akan diberi antibiotik tertentu untuk merawat penularan ketumbuhan ni.

Chalazion

Chalazion pula dalah satu lagi jenis ketumbuhan pada kelopak mata yang biasanya disalahfaham dengan stye. Biasenye chalazion ni tumbuh pada bahagian lebih jauh dari margin kelopak mata. Pada permulaan nya chalazion akan berbentuk seperti stye tetapi lama kelamaan ketumbuhan akan membesar menjadi satu benjolan besar yang tidak menyakitkan. Chalazion juga tidak mempunyai 'mata' seperti jerawat.

Punca : Biasanya chalazion disebabkan oleh pengumpulan bahan berminyak akibat saluran air mata yang tersumbat. Bahan berminyak ini adalah antara bahan yang menjadi kandungan pelincir bagi air mata kita. Penyumbatan saluran keluar bahan ini menyebabkan bahan ini tidak dapat dirembeskan dengan sempurna....

Rawatan : Rawatan chalazion adalah sama dengan rawatan stye. Walaupun begitu. chalazion boleh membesar sehingga mencacatkan penampilan pada mata kite dan tidak surut sehingga berminggu2. Bila berlaku perkara macam ni, biasenye doktor sendiri akan mengeluarkan dan membuang chalazion dengan melakukan pembedahan kecil.

Chalazion yang melarat boleh dirawat dengan steroid jugak untuk mempercepatkan penyurutan bahan berminyak yang tersumbat. Chalazion yang lambat dirawat boleh jugak menekan kornea dan memberi kesan kepada penglihatan.... Walaupun begitu korang jangan risau pasal kebanyakan kes stye dan chalazion ini biasanya tak merbahaya pun...:)


adios.....


'YOUR EYES COMPANION'

20 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

20 comments:

  1. saye sllu kene ketumbit...huuu

    ReplyDelete
  2. aku pun..camne nak buat??

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:11 AM

    ada dinyatakan diatas...:)

    ReplyDelete
  4. salam... Good explaination!my son 1.5 years old menghidap Chalazion.. ni baru balik dr hospital. Dr explain sikit psl ni and balik umah search jumpa blog ni..igt nak try permata hijrah tp cam ragu2 pulak..

    ReplyDelete
  5. yg bermusafir...1:08 PM

    sy prefer nasihat dr doc atau pakar mcm dlm blog ni...

    ReplyDelete
  6. dlu aq sring mnglmi x krena cape aq tangani aku sering tsuk pke jarum

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:48 PM

    ermm.. yg pernah kena bedah.. xsakit ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. fatin4:32 PM

      Sakit jugak..tpi kena tahan la :) dh 5kli sye kena bedah..dgn dokter kat hospital mata tun hussien onn..tpi na buat mcm mana tahan la wlaupon sakit hehe

      Delete
  8. Anonymous5:19 PM

    Sy ada ktumbuhan dihjung dkt dgn pngkal hdung....ktmbuhan 2 dluar mta n bwarna putih n bla dpgang ketumbuhan tu kras.....xskit tp mkin lm mkin nk mmbsar....nk tny mcm mn nk bg hlg ketumbuhan tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, perlu buat prosedur kecil tu. Tapi apa2 pun buat pemeriksaan dulu ok..

      _______________________________
      Instagram Puncak Optomobile
      "Dari Universiti, Untuk Masyarakat"

      Delete
  9. thank you . saya jenis yang malas gila gi klinik .tapi nampak gayanya macam kene gi gak . sebab first tumbuh kat kelopk mata . then, tumbuh kat hujung mata . takut weyh. :(

    ReplyDelete
  10. salam. saya ada ketumbuhan dalam kelopak mata pada kedua2 belah mata. ketumbuhan tu dah lama kira2 dlm 4 tahun mcmtu. ketumbuhan tu xketara dan sy xrasa sakit pun. patut ke ketumbuhan itu dibuang? xboleh dibiarkan je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika ketumbuhan tersebut tidak membesar dan tidak juga mengganggu kerja harian, pada pendapat saya tidak perlu dibuang. Tetapi jika dari segi kosmetik, tiada masalah untuk dibuang.

      Delete
  11. Salam. Mata saya naik ketumbuhan sudah 5-6 bulan dan semakin membesar terutama pd waktu mlm dan surut sedikit pd waktu siang. Syg sendiri tidak tahu mengapa dan dr di klinik syorkan untuk buat pembedahan kecil. Selain dari pembedahan, ada tak alternatif lain?

    ReplyDelete
  12. Saya pula hampir 4 bulan sebab sebulan lalu lambat merawat sampai sekarang pandai surut kemudian timbul balik huhuhuhu tolong saya ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jalani lasik surgery 5 minggu lepas..sekarang mata kiri ada ketumbit plakk blh atas.. risau..apa nak buat yeee

      Delete
  13. Anonymous2:49 PM

    salam sy baru saja buat operation buang nanah beku nikat mata tapi adakah benjolan tu akan hilang atau kekal. kenpa benjolan pd mata saya masih ada ye?

    ReplyDelete
  14. sy dpt surat refer dri hosp pantai. sy pnye ketumbit ni dh 8 bulan. kli ni rse dia mcm merah gila mcm nk pecah seram tgk kalau dari tepi. malu gila org tgk sbb dh mcm mata ikan. operate tu dokt kata kosnya dlm anggaran 400. tp ada ssape tau kt mne tmpt yg boleh murah dripd tu? klu lbh kurang je mybe sy kne proceed je hosp pntai tu sbb xnk tggu lama dh T_T

    ReplyDelete
  15. Sy kena chalazion..tahun 2012 sy pernah pg gh..then doc ckp xde pe y serius..jst tuam n nnt akn ok..tp skg bnd tu naik blk..apa y ptt sy buat??sy da tuam dlm 3ari tp xsurut gak..klu pg klinik mata n dorg bg antibiotik,mahal x??😔

    ReplyDelete
  16. Kulit penis yg sederhana lebih tipis,kulit yg jelang sirah penis bakal memutar balik dan jadi dua tumpuk, menutupi sirah penis, dinamakan kulup, yg dinamakan dgn kulup terlampaui panjang ialah kulup menaungi seluruh sirah penis,jika sirah penis tak kecil,kulup dapat tertuntung dan bakal menampakan sirah penis. berulang ada pertanda kulup yg panjang yg merujuk bagi sirah kulup yg terlampaui kecil,terbungkus perbincangan oleh sirah penis,tidak sanggup ditarik keatas dan tak dapat menampakan sirah penis.

    Pria yg terserang kulup terlampaui panjang,cenderung guna memainkan kulup penis, buat disaat yg identik rentan guna masturbasi buat cowok yg sudah gemuk dan bakal merintangi pertumbuhan penis untuk anak yg lagi pada musim pertumbuhan dan kronologi. kulup yg terlampaui panjang tak dapat dikategorikan sbg penyakit,tapi yaitu hina bawaan(cacat bawaan).

    Kulup terlampaui panjang bakal mempengaruhi libido,juga ke-2 belah pihak bisa terinduksi kesulitan. Kulup yg terlampaui panjang bakal mempengaruhi kenikmatan seksual buat ke-2 belah pihak.Bagi seluruh cowok kulup yg terlampaui panjang mungkin sanggup mendirikan rasa nyeri atau mati rasa buat dikala bersambung intim, lebihlebih keadaan libido bakal melemah,

    Ketika kulup terlampaui panjang melekatkan penis,akan menciutkan sensitivitas sirah penis,menimbulkan tak ejakulasi,ada separo cowok yg kulup nya panjang disertai bersama pertanda impotensi. malahan kulup yg panjang tengah sanggup mendatangkan simptom tidak jarang angan-angan basah. sehingga bersumber itu kepada seluruh cowok yg orang sakit kulup yg panjang mesti mengerti bakal berdampak kepada kehidupan seksualdan resiko negative yg lain nya.

    article from: Klinik Andrologi
    Peringatan : Sekali lagi apabila anda merasa artikel ana belum terang atau ada hal lain, sehingga kamu dapat klik Chat Online, di mana profesional saya dapat menjawab keluhan kamu, atau hubungi nomer (021)-62303060. Klinik Apollo Jakarta mengharapkan mudah-mudahan kamu selalu sembuh.

    Klinik andrologi jakarta | Pengobatan kulup panjang dengan sirkumsisi

    Sirkumsisi di jakarta | Metode sunat modern di Klinik Apollo

    Dokter spesialis | Free Chat

    ReplyDelete

Blog-Blog Lain Yang Menarik