Ketumbit : Stye dan Chalazion


Assalamualaikum...

Akhirnya dapat jugak aku meluangkan masa untuk menulis balik dalam blog nih.... Kepada follower2 blog nih aku mintak maaf pasal dah lame x update...huhu... Agak busy akhir2 ni dgn pelbagai program dan urusan yang nak diselesaikan....

Okla... untuk post kali ini aku nak bagi info sket tentang stye dan chalazion. Secara umumnya dua jenis ketumbuhan pada bahagian luar mata ini dipanggil ketumbit. Rasanye ramai antara kita penah kene ketumbit nih. Biasenye ketumbit ni taklah merbahaya (benign) dan tidaklah merebak kebahagian mata yang lain.

Stye adalah ketumbuhan yang berbentuk sperti jerawat yang tumbuh biasenye pada hujung kelopak mata atas atau bawah. Stye ni atau name lain nya hordeolum boleh tumbuh di bahagian luar atau dalam kelopak mata. Biasenye korang takyah la risau sangat kalau mengidap stye ni pasal ketumbuhan ni taklah efek pada penglihatan.

Biasenye sebelum stye betul menampakkan pembesaran, kelopak mata pengidap akan terase mcm membengkak, merah dan sakit. Selepas beberapa lama, benjolan seperti jerawat akan muncul di bhagn hujung kelopak mata yang dijangkiti. Kadang2 disamping bahagian benjolan yang ketara, keseluruhan kelopak mata jugak akan nampak bengkak berbanding mata yang tidak dijangkiti.

Punca : Stye ni terjadi akibat jangkitan dari bakteria staphylococcal yang berada di hidung manusia. Dengan mudah sahaja bakteria ini dapat berpindah ke mata dan menyebabkan ketumbuhan pada kelopak mata jika kita kerap menggosok mata selepas menyentuh hidung kita terutama bahagian hidung yang bermukus...

Rawatan : Biasenye pengidap stye ni akan diberi arahan untuk melakukan 'warm compression' di mana bahagian mata yang terkena jangkitan akan dituam dengan kain yang dicelup dengan air panas. Aplikasikan rawatan ini 2-4 kali sehari sehingga ketumbuhan ini surut. biasenya dalam 2-3 hari je stye ni akan susut dan tinggal bahagian 'mata' sahaja....

Jangan korang pandai2 nak picit n pecahkan stye tu sendiri ye. Stye ni akan lebih lambat sembuh kalau ketumbuhan tu tumbuh belah dalam kelopak mata.. Biasenye ketumbuhan belah dalam akan menyebabkan benjolan yang lebih serius dan kebiasaanye bantuan doktor diperlukan untuk 'memecahkan' stye ni. Kalau korang berulangkali mengidap stye dalam jangkamasa terdekat, biasenye korang akan diberi antibiotik tertentu untuk merawat penularan ketumbuhan ni.

Chalazion

Chalazion pula dalah satu lagi jenis ketumbuhan pada kelopak mata yang biasanya disalahfaham dengan stye. Biasenye chalazion ni tumbuh pada bahagian lebih jauh dari margin kelopak mata. Pada permulaan nya chalazion akan berbentuk seperti stye tetapi lama kelamaan ketumbuhan akan membesar menjadi satu benjolan besar yang tidak menyakitkan. Chalazion juga tidak mempunyai 'mata' seperti jerawat.

Punca : Biasanya chalazion disebabkan oleh pengumpulan bahan berminyak akibat saluran air mata yang tersumbat. Bahan berminyak ini adalah antara bahan yang menjadi kandungan pelincir bagi air mata kita. Penyumbatan saluran keluar bahan ini menyebabkan bahan ini tidak dapat dirembeskan dengan sempurna....

Rawatan : Rawatan chalazion adalah sama dengan rawatan stye. Walaupun begitu. chalazion boleh membesar sehingga mencacatkan penampilan pada mata kite dan tidak surut sehingga berminggu2. Bila berlaku perkara macam ni, biasenye doktor sendiri akan mengeluarkan dan membuang chalazion dengan melakukan pembedahan kecil.

Chalazion yang melarat boleh dirawat dengan steroid jugak untuk mempercepatkan penyurutan bahan berminyak yang tersumbat. Chalazion yang lambat dirawat boleh jugak menekan kornea dan memberi kesan kepada penglihatan.... Walaupun begitu korang jangan risau pasal kebanyakan kes stye dan chalazion ini biasanya tak merbahaya pun...:)


adios.....


'YOUR EYES COMPANION'

10 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

10 comments:

  1. saye sllu kene ketumbit...huuu

    ReplyDelete
  2. aku pun..camne nak buat??

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:11 AM

    ada dinyatakan diatas...:)

    ReplyDelete
  4. salam... Good explaination!my son 1.5 years old menghidap Chalazion.. ni baru balik dr hospital. Dr explain sikit psl ni and balik umah search jumpa blog ni..igt nak try permata hijrah tp cam ragu2 pulak..

    ReplyDelete
  5. yg bermusafir...1:08 PM

    sy prefer nasihat dr doc atau pakar mcm dlm blog ni...

    ReplyDelete
  6. dlu aq sring mnglmi x krena cape aq tangani aku sering tsuk pke jarum

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:48 PM

    ermm.. yg pernah kena bedah.. xsakit ke??

    ReplyDelete
  8. Anonymous5:19 PM

    Sy ada ktumbuhan dihjung dkt dgn pngkal hdung....ktmbuhan 2 dluar mta n bwarna putih n bla dpgang ketumbuhan tu kras.....xskit tp mkin lm mkin nk mmbsar....nk tny mcm mn nk bg hlg ketumbuhan tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, perlu buat prosedur kecil tu. Tapi apa2 pun buat pemeriksaan dulu ok..

      _______________________________
      Instagram Puncak Optomobile
      "Dari Universiti, Untuk Masyarakat"

      Delete
  9. thank you . saya jenis yang malas gila gi klinik .tapi nampak gayanya macam kene gi gak . sebab first tumbuh kat kelopk mata . then, tumbuh kat hujung mata . takut weyh. :(

    ReplyDelete

Blog-Blog Lain Yang Menarik