'Eye Twitching'

Assalamualaikum...

Al-kisah, pernah la ada sorang brader ni merungut kat aku....Brader ni citer wife die mesti akan marah tiba2 bila kuar jalan2 sama2 pegi shopping kompleks ke pergi pasar ke...Aku pun tanya la pasal ape...die pun citer la pasal bini dia marah dia kenyit mata dengan pompuan lain...Huh..confirm brader ni cari pasal..heheh...


                                        video


Confirm la wife dia mengamuk kalau dah laki dia main mata dengan pompuan lain....haha... Tapi pastu brader ni citer la pasal masalah mata die yang memang automatik akan nak tertutup bila rasa letih...Dia kate bahagian bawah lining mata dia terasa bergetar semacam je...

Ingat punye ingat, Aku pun terfikir la pasal istilah 'Eye Twitching'...Bila berlaku fenomena ni...kelopak mata kita akan terasa bergetar secara tiba2 dan kadang2 dalam keadaan yang tertentu macam terasa nak tertutup je mata tu...Fenomena ni dalam bahasa perubatan di sebut Myokymia. Myokimia ini selalunya akan dialami apabila dalam keadaan stress, tak cukup tido, pengambilan kaffein yang tinggi dan selepas mengadap komputer terlalu lama...Punca terjadinya fenomena Myokymia ini tidaklah dapat diketahui dengan jelas...

Bila korang dah alami 'Eye Twitching' ni, patutnya korang bawaklah berehat sekejap dari membuat kerja yang berkaitan dengan mata atau pergilah buat kerja lain yang kurang level stress... Adakalanya fenomena ini hanya akan hilang setelah korang tidur dengan nyenyak sepanjang malam. Dalam kes-kes yang kronik, terdapat juga individu yang akan mengalami fenomena ini selama 2-3 minggu...

Jika 'Eye Twitching' ini berlaku pada kedua-dua mata, ini akan membawa kemungkinan korang mengalami Blepharospasm...Keadaan ini berlaku biasanya ke atas golongan wanita berumur 50 tahun ke atas...Blepharospasm boleh berlaku berulang-ulang kali secara berturut2 dan akhirnya akan membuat kan mata akan tertutup dan susah hendak dibukak..Punca fenomena ini tidak dapat dikenal pasti dan biasanya akan berlaku dalam keadaan stress serta setelah menonton TV terlalu lama...So..kepada akak2 dan makcik2 yang selalu sangat tengok telenovela Indonesia kat Astro Aruna dari pagi membawak ke malam tu, bawak2 la buat aktiviti lain yang tak melibatkan mata sangat yer...:)

Berbalik kepada abang yang aku citer di atas tadi, Aku dah bagi consultation sket kat dia..Aku dah nasihatkan abang tu untuk tuam mata dia dengan kain yang dicelup dengan air panas2 suam (warm compression) apabila 'twitch' berlaku...Selepas tuam berkali2, urut kelopak mata atas dan bawah secara lembut beberapa kali...

Jika korang dapati fenomena ini berlarutan lebih dari 2 hari walaupun tanpa aktiviti yang memberikan stress pada mata, Cari la di farmasi ubat anti-histamine over-the-counter untuk melegakan 'twitching'... Harus diingat, ubat anti-histamine ini bukan lah ubatan untuk rawatan myokymia atau blepharospasm...Ubatan ini hanyalah untuk melegakan fenomena ini yang kadangkala amat menjengkelkan..

Secara umumnya fenomena 'Eye Twitching' ini tidak memberikan kesan yang serius pada struktur mata yang lain..Kehadiran fenomena ini lebih kepada memberikan ketidakselesaan kepada individu yang mengalaminya.. Sape2 yang mengalaminya sila lah ikuti tips2 di atas....:)

adios...


'YOUR EYES COMPANION'

3 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

3 comments:

  1. Anonymous8:21 PM

    patutla mata saya slalu berkenyit.. tp yg peliknye tindakan ni mmg luar kawal bro.. terutamanye waktu panas pas tu nampak awek cun..ehe.. mmg refleks luar kawal..ada pape ubat bro??..

    ReplyDelete
  2. hehe..ubat yg khusus mmg takde..pasal sebabnyer pun x dpt dikenal pasti..muscle contraction yg berlaku mmg secara luar kawal..

    ReplyDelete
  3. ada...kalo mata tkenyit2 nmpak ppuan cantik tu..
    ubatnya tundukkan pandangan..hehe..

    ReplyDelete

Blog-Blog Lain Yang Menarik