Alternatif Kepada Pemakaian Kaca Mata


Assalamualaikum....


Malam2 ni aku terasa mcm nak berceloteh lak..haha...Tadi siang dah bantai tido punyalah lama.. Skang ni dgn bertemankan secawan nescafe aku nak terangkan sedikit sebanyak tentang Spectacles Competitor..

Ape mende yg dimaksudkan Competitors nih? Mcm ni...Kebanyakan orang yang memerlukan pemakaian spects atau pun mmg pemakai spects rasenyer x hingin pun nak pakai spects kalau ader alternatif yg lain...Tul tak?...Boleh jamin la.... Ramai yg kate pakai spects ni rimas la...Tak cun.. Nmpak mcm nerd@geek n sebagainya....

Pada masa skang mmg ramai yg memilih untk memakai contact lens(CL)... Klu pakai CL mmg akan nmpk clear same je mcm pakai spects... Ade pelbagai jenis CL boleh didapati kat kedai, tp harus diingat..jgn sesekali MEMANDAI  untuk try CL tanpa khidmat nasihat optometris.. Optometris boleh mencadangkan ape jenis CL yg sesuai kepada mata anda setelah pemeriksaan mata dilakukan...

Aku agak terkilan jugak la ade kedai2 yg jual CL n main lepas tgn je even untuk first time wearer.. At least satu sesi soal jawab perlu diadakan dgn pelanggan sebelum memakai CL... baru la dapat tau jenis ape yg sesuai untuk si pemakai mengikut aktiviti seharian dan keperluan..

Kat sini aku nak tekan pasal CL Daily Disposable dan CL 30 Day Continous Wear... Kat pasaran yg biase jual adalah yg pakai buang sebulan.. Pakai buang sebulan perlukan korang untuk menyimpan dan melakukan sedikit penjagaan terhadap CL korang... Multi Purpose Solution (MPS) diperlukan untuk melakukan penjagaan terhadap CL. 

CL Daily Disposable adalah jenis CL yg paling aku rekomen..  Pakai sepasang untuk sehari up to 10 hours pastu buang terus...Tak payah pencucian dan jenis ini mmg akan meminimumkan risiko infection...Kalau pakai yg monthly disposable risiko infection agak tinggi jikalau korang tak jaga kebersihan diri dan juga bekas penyimpan CL. CL daily disposable ni terdapat di pasaran dalam pack 30 keping (15 pasang). Antara jenama yg terkenal : Acuvue 1-day, Focus Dailies dsb.. Boleh didapati dengan harga RM80-RM130 per box.

CL 30 Days Continous Wear adalah CL yg korang boleh pakai terus 30 hari tanpa bukak n bawak tdo terus..Nmpk mcm cambest je kan? Tapi pemakaian CL jenis ni mmg kene monitor selalu dengan Optometrist...Lepas pakai sebulan, Optometrist perlu check mata korang untuk tentukan mata korang bebas dari infection... Bagi pemakai CL yg pernah terkena infection sebelum ini adalah dilarang sekali untuk mengenakan CL jenis ini...Jenis CL yg ini pun tak memerlukan MPS utk pembersihan... Jenama terkenal : Focus Night n Day, Price : RM 150 1 box 3 pieces....

Seterusnya mgkn korang jarang dgr tentang lens yg dipanggil Ortho-K. CL ni direka khas untuk korang pakai CL ni masa tdo je... Pastu bile siang korang nak pegi keje ke, kelas ke, korang tak perlu dah pakai spect or CL n dapat melihat dunia dg jelasnya...haha... Tak banyak kedai/klinik yg membuat fitting lens Ortho-K nih... Tapi aku cadangkan korang yg berminat n berkemampuan, pergilah ke Klinik Optometri UKM, Jalan Raja Muda Musa kat Kg Baru, KL... Hubungi 03-40405499 (Pn Asmah) untuk temujanji..Lagi satu Ortho-K ni budak2 pun leh pakai n boleh cover power sehingga 6.00D...

Dan of coz LASIK adalah alternatif yg agak popular bagi mereka yg berkemampuan.. Teknologi LASIK skang dah berkembang maju n dpt correct vision almost 6/6 or better.. Even untuk rabun dekat pun dah ade procedure LASIK nyer.. Tapi harus diingat LASIK ni memberikan efek 'dry eye' setelah pembedahan serta efek silau (glare) dan haloes (ring of light around light source). Walaupun begitu, teknologi LASIK yg lebih advance dpt mengurangkan kesan sampingan ini...Umur minimum untuk melakukan LASIK adalah 18 tahun serta mempunyai tahap kesihatan mata yg baik...Harus diingat..walaupun LASIK dilakukan, kebarangkalian untuk mata kembali rabun tetap ade... Kos untuk prosedur LASIK adalah dari RM4000 untuk sepasang mata sehingga RM10,000 untuk teknik yg paling advance serta LASIK untuk rabun dekat sekali (Multifocal LASIK).

Aku dah terangkan sume alternatif untuk pemakai spects ni... Bergantung kepada kemampuan.. Kalau untuk pengguna CL, Kalau yg berumur 40 thn perlu juga memakai spects on top of CL untuk membaca ataupun CL jenis multifocal untuk membolehkan permandangan jauh dan dekat. Untuk yg berkemampuan boleh wat LASIK...jadi tepuk dada tanya lah selera yer...

adios....

'YOUR EYES COMPANION'

4 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

4 comments:

  1. timoptom848:08 PM

    gud writing n effort to educate public..keep up the gud writing dude!!

    ReplyDelete
  2. alamak mahalnye LASIK ni...kt msia ni mana yg murah?kalo kt hukm bape agak2? xsakit ke LASIK ni?

    pastu orto-k ni cmne dia berfungsi? n adakah ia dpt btahan satu hari je jika dipkai semasa tidur?

    ReplyDelete
  3. yup..ortho-k untuk seharian...n bile mlm pakai masa tdo... ortho-k mengikut kajian jika dipakai sejak kanak2 dpt mengurangkan progress rabun jauh..

    mmg kos dalam macam tu..maybe paling murah dlam 3k lebih... kat hukm x pasti bro... maybe lepas ni aku sy post satu artikel khas untuk LASIK.. thanx for reading..

    ReplyDelete

Blog-Blog Lain Yang Menarik